At være eksamensfri (vi tilbyder ikke 9. kl. afgangseksamen) betyder ikke, at vi ikke evaluerer og tester vores elever på OLF. For selvfølgelig gør vi det. Det er nødvendigt for at få et godt overblik over, hvor eleverne er både fagligt, socialt og personligt i deres skoleforløb – et indblik, som giver tryghed for både elever og forældre.
Vi bruger forskellige evalueringsværktøjer. På OLF vægter vi de faglige og de sociale kompetencer lige højt, da vores holdning er, at eleverne har brug for begge dele, hvor end de kommer hen i deres uddannelses– og arbejdsforløb. Det stiller også nogle krav til måden at evaluere på. Evalueringer som ikke bare kan gøres op i et tal, men som favner bredere.
Hvad bruger vi af evalueringsredskaber på OLF? Udover diverse tests og opgaver i forbindelse med de forskellige fag, har vi også et evalueringsskema.
Evalueringsskema
Vi har udviklet et skema til at evaluere eleverne både fagligt, social og personligt. Det er et skema, der giver et nemt og godt overblik over elevens engagement og niveau i alle faglige og sociale sammenhænge. Kriterierne, der vurderes ud fra, er:
Dette skema vil sammen med evt. tests eller evalueringsprøver, blive udgangspunkt for forældresamtalerne to gange om året. Læreren vil ud fra dette kunne udtale sig om elevens niveau, samt indsatsområder for kommende periode.
Tests:
Hvis ovenstående evalueringer giver anledning til faglig bekymring, har vi forskellige tests vi bruger, for mere specifikt at finde ud af, hvor der skal sættes ind.
På Odder lille Friskole har vi to forskellige tiltag til de af vores elever, der måtte have brug for dette. Det ene er et internt tilbud om læse-/matematik-løft. det andet er specialundervisning. Det er delt op på følgende måde:
Vi har læse- og matematik-løft. Dette er ikke specialundervisning i traditionel forstand, men er tiltænkt de børn, hvor det skønnes, at et ekstra læse-/matematik-”boost” vil hjælpe dem godt på vej og give dem endnu bedre muligheder for at følge normal undervisning.
Læse- og matematik-løft har typisk en varighed af 3 mdr.
Som led i inklusionstanken har vi specialundervisning, hvor vi skønner, behovet er til stede. Specialundervisningen er noget, vi tilbyder og planlægger internt.
Hvis der er formodning om, at en elev vil have behov for yderligere specielundervisning, dvs. hjælp i 9 timer eller mere om ugen, vil eleven blive testet. Herefter vil eleven, via skolens koordineringskonference med en psykolog, blive indstillet via PPR. Derefter har skolen mulighed for at søge om midler til det. Vi har dog ikke samme ressourcer til rådighed som de offentlige skoler. Derfor er vi også opmærksomme på dette ved optagelse af nye elever. Hvis har man brug for specialundervisning i et så stort omfang, vurderer vi, om vi kan påtage os opgaven. Vi mener, at børn skal have et skoletilbud, der matcher de behov de har, så de bliver hjulpet rigtigt, og får de rette rammer for at yde det bedste de kan.
Odder lille Friskole følger ministeriets fælles mål, og tager i forbindelse med planlægningen af undervisningen, afsæt i de dertil hørende læseplaner.
Målene er med til at sikre, at vi som minimum står mål med de krav, som almindeligvis forventes i folkeskolen.
På Odder lille Friskole, samarbejder vi med UU-vejledningen i Skanderborg – Odder. Der er kompetente kræfter, der hjælper vores i elever i 7.-9. klasse, i forhold til ønsker og muligheder efter 9 kl.
Farvegrupper, familiegrupper og storgrupper
Klasserne på OLF kaldes farvegrupper, fordi de har farvenavne (Hvid, Gul, Grøn osv.)
En klasse beholder sin farve gennem hele skoleforløbet.
Nabo-klasserne arbejder tæt sammen i storgrupper. 0. kl. og 1. klasse, 2. kl. og 3. kl. osv. Storgrupperne har faste, aldersbestemte navne – de hedder Stjerner (de yngste), Drabanter, Planeter, Satellitter og Kometer (de ældste).
Det meste af undervisningen foregår i farvegrupper og storgrupper og der veksles mellem perioder med kursus-uger (skema-uger) og projekt-uger. Dette fremgår af årskalenderen.
I kursusugerne arbejdes der med de almindelige skolefag. I projektugerne arbejdes der med forskellige emner , der sikrer, at børnene når omkring en række udvalgte kundskabsområder.
Alle børn er med i en familiegruppe. Det er grupper på ca. 16-18 børn fordelt på alle årgange.
Familiegruppen mødes en time en gang om ugen samt sidste fredag i måneden, hele dagen fra 8.15 – 13. Disse dage er planlagt med et udpræget socialt og fællesskabende indhold, grupperne kan bl.a. tage på tur, stå for flere forskellige traditionelle arrangementer f.eks. fodboldturnering, Melodi Grand Prix, fastelavnsfest osv. Familiegrupperne formål er, at de store og små kommer til at kende hinanden.
Familiegrupperne dannes en gang årligt.
Skolen har pt. ikke læseplaner for Madkundskab, religion samt vores projekter. Da det er noget der bliver udarbejdet efterhånden som det bliver aktuelt. Madkundsskab vil typisk indgå/ foregå i vores familiegrupper, eller projekter/ tilvalgshold.
Religion vil der typisk blive arbejdet med enten i projekt eller etik og filosofi de år det er på skemaet. Projektbeskrivelser bliver lavet efterhånden som vi skal i gang med de forskellige projektperioder. Under de overskrifter det nu engang måtte være.
Fællesmøde i pavillonen
På OLF er der fælles morgensang to gange om ugen og fællesmøde for alle børn og lærere en gang om ugen. Skolens SFO – Fritteren – er åben for alle børn uanset alder, og den bliver også brugt af de større børn.
Hvert efterår er der en uge med samfundsleg. Hele skolen omdannes til et minisamfund med virksomheder, politikere, skattevæsen og meget mere. Nogle af virksomhederne er restauranterne, hvor børnene og de mange besøgende forældre kan købe mad for særlige OLF-penge. De ældste børn planlægger butikslegen sammen med deres lærere.
Der er også arrangementer, hvor forældrene deltager: Første skoledag i august, markedsdagen og skolefesten i efteråret, juleafslutningen og sommerafslutningen.
Den ældste årgang er på en udlandsrejse, som de selv tjener penge til.
Ifølge Friskoleloven og skolens vedtægter, er det forældrene, der har det overordnede tilsyn med skolen. Desuden findes “det eksterne, forældrevalgte tilsyn”, hvor forældrene vælger en tilsynsførende, der ikke har tilknytning til skolen. Denne besøger skolen flere gange i løbet af skoleåret og laver en skriftlig erklæring.
Tilsynet skal bl.a. sikre, “at undervisningen står mål med, hvad der kræves i folkeskolen og være med til at forberede eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre”.
Nedenfor findes den tilsynsførendes erklæringer fra de seneste år:
Odder lille Friskole blev, som prøvefri skole, udtrukket til tematisk tilsyn i forbindelse med “stå mål med” kravet af staten. Dette tilsyn er nu færdigt og endte ud i en rapport, der kan læses her.
Hvert andet år ser vi samlet på skolens undervisningstilbud for at sikre, at undervisningen står mål med folkeskolens krav og mål. Når vi systematisk evaluerer, sikrer vi, at vi kommer omkring alle delmål i skolens undervisningstilbud, og derved forholder os kritisk til justeringer og ændringer.
Odder lille Friskole
Randlevvej 4
8300 Odder
Man-Tors: 06.45-17.00
Fredag: 06.45-16.00
+45 8654 3866
Jakob Tscherning Schmidt
+45 2987 2022
js@odderlillefriskole.dk